Friday, March 16, 2012

TANGGUNGJAWAB

Assalammualaikum,

Hari ini nak cerita sikit tentang tanggungjawab. Bukannya tanggungjawab pengawas ke, ketua pusat sumber ke, ketua PRS ke. Tapi tanggungjawab sebagai seorang muslim.

Tanggungjawab Kepada Allah.
Tanggungjawab Kepada Rasullulah
Tanggungjawab Sebagai Anak
Tanggungjawab Kepada Sesama Muslim
Tanggungjawab Kepada Jiran
Tanggungjawab Menegakkan Agama Allah dan Mempertahankan Negara
Sebenarnya aku ambik dari sini. 

Tapi hari ni mostly aku nak cakap pasal, Tanggungjawab Kepada Sesama Muslim
Senang cerita, nasihat-menasihati la. Bagi aku la, selagi orang tu ada iman sekecil zarah pun, dia kena nasihat menasihati. Tapi ikutla kemampuan. Tak ada la sampai ekstrem sangat. Sekadar yang mampu. Dan nasihat ni sebenarnya untuk mencegah kemungkaran. So kalau ternampak or memang nampak yang kawan korang buat salah, tegur la, kalau tak tegur, maksudnya bersubahat. Dan kalau nak tegur, kena betulkan niat, bukan tegur sebab nak mengaibkan orang tu, tapi tegur untuk mengajak orang ke jalan yang benar.

Contohnya,
Kalau nampak kawan hisap rokok, tegur la dia.

 Ataupun nampak kawan buat perkara lagha, tegur la dia


Aku rasa semua yang baca blog ni bijak pandai, so tak payah nak bagi contoh banyak sangat. Korang reti bezakan yang baik dan yang buruk. So pandai-pandailah tegur. Tapi yang aku nampak, banyak orang tegur secara kasar. Ini tak betul, kalau nak tegur, cakap la dengan baik. Jangan la tegur secara kasar, macam mana orang tu nak terima. Kalau aku kena tegur secara kasar pun, aku terima tu sebagai cabaran. Guna la intonasi yang baik, dan pada waktu yang sesuai. Tak kan la tiba-tiba je nasihat panjang lebar dekat orang ramai. “Barangsiapa yang menasihati seseorang dan hanya ada mereka berdua, maka itulah nasihat yang sebenarnya. Barangsiapa yang menasihati saudaranya di depan banyak orang, maka yang demikian itu mencela dan mencelakan orang yang dinasihati.”

Sebenarnya kalau aku tak tulis post ni pun takpe. Sebab semua orang reti nasihat-menasihati. Tapi sekadar peringatan buat yang lupa. 

Dan yang kena tegur tu, terima la nasihat dengan baik. Bukannya bermasam muka je. Kalau ada orang tegur, maksudnya ada orang sayang. Sekarang selalu jumpa orang yang susah nak makan teguran. Haih.. Orang tegur pun tak boleh.


p/s tajuk ni tak menarik. tapi sekadar peringatan !

2 comments:

 1. Tanggungjawab seorang anak murid
  seorang pemimpin..
  seorang isteri..
  terhadap orang bukan islam.
  :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. ye afiq mokhtar, nanti saya akan tulis. sekali dengan tanggungjawab KETUA PSS. :P

   Delete